Helyzetkép a világ bortermeléséről

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) a napokban hozta nyilvánosságra a világ bortermelésével kapcsolatos legfontosabb számokat és tendenciákat. Az OIV-nek jelenleg 44 ország a tagja, így a világ szőlő- és bortermelésének 80%-át képviselik tagjai. Érdekesség, hogy az USA nem tagja a szervezetnek.

A legfrissebb számadatok alapján a 7,5 millió hektáron folyik szőlőtermesztés. A világ szőlőtermő felülete évek óta változatlan.  A szőlőt a friss fogyasztás mellett aszalásra és borkészítésre használják fel. Szőlőtermesztését legdinamikusabban Kína fejleszti, az elmúlt évben 17 000 hektárral növelte szőlőültetvényeinek nagyságát, ezzel a világ második legnagyobb szőlőtermesztő államának számít Spanyolország mögött. Igaz, hogy a mintegy 850 ezer hektár kínai ültetvényfelületről csak 12 millió hektoliter bor készül.

Európa szőlőfelülete folyamatosan csökken, ugyanakkor Olaszország növelte több mint 8 000 hektárral ültetvényfelületét 2016-ban. A 260 millió hektóliteres bortermelésből az Európai Unió 165 millió hektóliterrel részesül. A fogyasztók poharába 2016-ban mintegy 240 millió hektoliter került. A fogyasztás egyébként 2008 óta stagnál világszinten. Az értékesített bormennyiségből 104 millió hektoliter más országban talál fogyasztóra, mintegy 29 milliárd euró értékben.

A legnagyobb termelőnek Olaszország számít 50 millió hektoliter feletti bormennyiségével, a második Franciaország 43 millió hektóliterrel, míg Spanyolország 39 millió hektoliter bort termelt. Az USA 24 millió hektóliteres termelésével a legnagyobb bortermelőnek számít az Európán kívüli országok közül. Ezzel ellentétben a legnagyobb fogyasztó az USA, ahol több mint 31 millió hektoliter bor fogyott el 2016-ban. Az USA-t Franciaország (27 millió hl), Olaszország (22), Németország (20) és Kína (17) követi.