Elkészült a világ szőlőfajta térképe

Az Adelaide-i Egyetem kutatói elkészítették a világ 44 országára kiterjedő szőlőfajta térképet. Az adatbázis elsőként tartalmazza átfogóan a világon termelt szőlőfajták jegyzékét.

A kutatók szerint az összeállított lista a világ bortermelésének 99%-át lefedő fajtákat tartalmazza. A kutatást végzők bíznak abban, hogy a boripar nagy haszonnal fogja használni az elkészített adatbázist. A világ borpiaca egyre inkább globalizálódik, így a versenyképesség növelése érdekében a bortermelőknek erősíteniük kell a termőterületükben, illetve fajtájukban rejlő megkülönböztető tulajdonságokat.

A fajták összesítését tartalmazó tanulmány segít megérteni a fogyasztói szokásokban bekövetkező változásokat is. Míg 2000-ben a fehérbort adó fajták jelentették a többséget, addig 2010-re a vörösbort adó fajták aránya elérte az 55%-ot. Egyre több országban figyelhető meg az a tendencia, hogy a borfogyasztók a vörösborok iránt érdeklődnek jobban.

A szőlőfajták egész világra kiterjedő jegyzéke továbbá segíthet a termelőknek a klímaváltozás hatásainak kezelésében is. A szőlőtermelők érzik leginkább a klímaváltozás hatásait, így ők azok, akik olyan fajták iránt érdeklődnek, amelyek az egy évtized múlva várható klimatikus viszonyok között is a fogyasztók által elvárt minőségre képesek.

Az elkészített adatbázis alapján a Cabernet sauvignon (vörös) a világ legelterjedtebb szőlőfajtája, míg a második a Merlot (vörös), a harmadik az Airen (fehér), a negyedik a Tempranillo (vörös). A Furmintunk a 104 helyen áll. Olaszrizling szőlőfajtánk ugyan a 15 helyen áll, de az adatbázis szerinti neve a horvát Grasevina, mivel elsődleges termőhelyként Horvátországot jelöli meg a tanulmány. A Kékfrankos fajta (Blaufrenkisch néven) a 48. helyet tudta magának kiharcolni, azzal, hogy a fajtához Magyarországot fel sem sorolja a tanulmány! A magyar szőlőnemesítés sikerének tekinthető Cserszegi fűszeres a világ ranglistáján a 131. helyet foglalja el, de helyet kapott a listán a két hektárral magát képviselő Csomorika is, amely így az 1100. helyre került. A sokak által kedvelt Irsai Olivér a 218. helyen áll. Érdekes, hogy büszkeségünk a Kadarka 1087 hektárral szerepel az adatbázisban, a fajta termőterületének többsége azonban nem Magyarországon található. Gamza néven elterjedt fajta Bulgáriában.