Igyál társaságban, hogy egészségesebb legyél

Annak ellenére, hogy a vörösbor fogyasztásának előnyös egészségügyi tulajdonságai régen ismertek, az alkoholfogyasztás társadalmi elfogadottsága nem tekinthető kifejezetten pozitívnak. Ezért is szeretne a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a Moderált Borfogyasztás (Wine in Moderation) szervezet tagjaként ez ellen tenni.

Egy új angol kutatás most azt igazolta, hogy a társasági, kismértékű alkoholfogyasztás hozzájárul a jó közérzethez, egészségünkhöz. A kutatás azt mutatta ki, hogy a mértékkel fogyasztott alkohol hozzájárul a szociális kohézióhoz. A kutatás szerint a nem társasági alkoholfogyasztók kisebb szociális körrel rendelkeznek, és kevésbé bíznak közösségükben.

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a bárok, kocsmák látogatása közvetlenül is hozzájárul az egyének szociális kapcsolatainak szélesítéséhez. A helyi közösségi életben való részvétel befolyással van arra, hogy az egyén az életben mennyire érzi magát elégedettnek. Kapcsolataink biztosítják számunkra a mentális betegségek elleni elsődleges védelmet – hangsúlyozzák a kutatók. Az angol kocsmák a szociális érintkezések hagyományos színterei, míg az alkohol hatására felszabaduló endorfin segíti a kapcsolatok erősítését. A tánchoz, az énekléshez és a meséléshez hasonlóan a mértékletes alkoholfogyasztás is egy olyan rítus, amelyet egy nagyobb közösség összetartó erejeként fogadtak el.

Az egyéni jólét és boldogság érzése nem csak az egyén életét befolyásolja jelentősen, hanem a közösségekét is. Az angol kocsmák olyan helyei a közösségi létnek, ahol az alkoholos italokat mértékkel, baráti társaságban lehet élvezni.