Útmutató a szőlő-bor ágazat szabályozásához

Megrendelés

Az Európai Unió borpiaci szabályozása az egyik legösszetettebb ágazati szabályozásnak számít. A szőlőtermeléstől kezdve, a borászati eljárásokon keresztül a forgalmazásig számos rendelet foglalkozik speciálisan a szőlő-bor termékpályával. Ezen túlmenően a közösségi szabályozást számos horizontális rendelkezés, valamit tagállami végrehajtási jogszabály is kiegészíti.

Miért fontos az útmutató?

Egy szőlőtermeléssel, bortermeléssel foglalkozó szakember számára fontos, hogy a jogszabályokkal kapcsolatban naprakész ismeretekkel rendelkezzen, és a különböző törvények, rendeletek között könnyen megtalálja a rá vonatkozó részeket. Ebben nyújthat segítséget a szőlő-bor ágazat szabályozásához készített útmutató, amely a teljes szabályozásról ad világos és áttekinthető összefoglalást. Célja, hogy gyors és pontos eligazítást adjon a szabályozást alkalmazók számára.

Legyen mindig naprakész!

Az útmutató újdonsága a korábban megjelent borjoggal foglalkozó kiadványokhoz képest az, hogy nem hagyományos könyv formájában, hanem cserélhető lapos változatban fog megjelenni, annak érdekében, hogy a jogszabályi változásokkal mindig frissíthető legyen. Így aki az útmutatót megvásárolja, annak lehetősége lesz arra, hogy a felújító csomagok segítségével mindig naprakész információval rendelkezzen a szőlő-bor ágazat szabályozásáról, változásairól.

A kötet tizenkét fejezetben foglalja össze a különböző rendelkezések tartalmát, egymásra épülésük logikáját. A fejezetek végén összefoglaló táblázat segít eligazodni az egyes szabályok között, megadva a pontos helyét, akár egy, vagy akár több jogszabály is foglalkozik az adott kérdéssel.

Az útmutatót Sztanev Bertalan szerkesztette, aki a szőlő-bor ágazat szabályozásával 2002. óta foglalkozik, és a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetőjeként ennek a területnek alapos ismerője. Szakmai tevékenysége során részt vett a csatlakozással összefüggő jogszabályok kidolgozásában. A 2008-ban indított Európai Uniós borpiaci reform kidolgozásakor pedig a kezdetektől részt vett az Európai Uniós és a hazai jogalkotási folyamatok harmonizációjában. Az útmutató szakmai tartalmát Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára lektorálta.

Aktuális Borjog hírek

Olvasson bele